Anyakanyar - 2017. július 12.

GONDOLATOK  A SZABADON TANULÁSRÓL - "A szabadon tanulás egy folyamatos jelen idejű megfigyelés, és a látottak (tanultak!) szerves integrálása a meglévő tudáskészletbe. Így válik élővé, szervessé, és valóban tartóssá  a tudás. Minden korábbi ismeret egy élő rendszerbe, de teljesen egyéni – a tanuló – látószögébe kerül, így válik lehetővé az, hogy egy olyan új dolog szülessen, amely korábban nem létezett (ez mindennapos jelenség, de a kimagaslóan jelentőseket találmánynak, gazdáikat feltalálóknak nevezzük).

Bővebben...

Scheer Katalin - Unikornis - 2016.12.15. (recenzió)

"Eddig is tudtuk, hogy nem igazán mennek jól a dolgok az iskoláinkban, de a mostani PISA-felmérésből kirajzolódó mélyrepülés mégis sokkoló. Aki teheti, kimenekíti a gyerekét az állami oktatásból, és azok száma is folyamatosan nő, akik az otthoni tanítást (homeschooling) választják. Néhányan pedig egészen odáig mennek, hogy mind az iskolát, mind a hagyományos tanítást végérvényesen elavultnak tekintik. Hiszen a gyerek alapeleme a tanulás. Ha nem akar tanulni, nem vele van a baj, hanem a közeggel. De az is megeshet, hogy nem azt nevezzük tanulásnak, amit kellene."

Bővebben...

BÁBEL - Hesnával a világ - Duna TV, 2015.09.21.

Figyelő - 2015. május 14.

"Az iskola egy akvárium, én pedig az óceánban nőttem fel"

ANDRÉ STERN: Nem az iskola az egyetlen út a tudáshoz, a sikeres élethez - vallja az alternatív nevelés és az úgynevezett unschooling (nem iskolában történő tanulás) úttörője, aki nemrégiben Budapesten tartott előadást. 

A cikket írta: Kiss Borbála - Kovács Ágnes Lilla

Bővebben...

Kölöknet - 2015. április 28.

Tíz dolog, amit megtanultam az Ember, Aki Sosem Járt Iskolába előadásán...

Nem a jelenünkről van szó, hanem a jövőnkről. Úgy jártunk, hogy az utóbbihoz az előbbin keresztül vezet az út.

Bővebben...

HRportal.hu - 2015. március 25.

Ma már az agykutatás is bebizonyította, amit az emberiség évezredek óta szabadon megfigyelhetett, hogy az agy akkor fejlődik a legjobban, amikor azt lelkesedéssel, motivációval használják. Egyre kevésbé használjuk a klasszikus kommunikációs, probléma-megoldási és tanulási formákat. Hogyan hat ez a gyermekek agyi fejlődésére és hogyan működik a motiváció? Erről kérdeztük Dr. Gerald Hüther nemzetközileg elismert professzort, aki szívügyének tekinti, hogy több évtizedes agykutatói munkáját a laikusok számára is érthető és a mindennapokban hasznosítható módon elérhetővé tegye. 

Bővebben...

Anyakanyar - 2015. március 24.

Iskolába járni kell. Kötelező. Nekünk is az volt, és most is tankötelesség van, tehát nem kérdés, hogy hatéves korban, vagy legfeljebb évvesztesként egy év haladékkal be kell íratni iskolába a gyereket. Nehéz döntés, hogy milyen iskolába menjen a gyerek, hiszen látatlanul, előre megítélni a vele foglalkozó pedagógusokat nem lehet. A tankönyveket megválasztani sajnos igen gyakran szintén nem lehet.

Bővebben...

Cvonline.hu Blog - 2015. február 20.

André Stern 1971-ben született Párizsban. Pedagógus tapasztalatokkal rendelkező szülei egyértelmű döntést hoztak André és pár évvel fiatalabb lánytestvére jövőjét illetően: soha nem jártak sem hagyományos, sem alternatív iskolába, és otthon sem tanították őket. André nem tartja magát emiatt különleges gyereknek, hanem úgy véli, ez a legtermészetesebb dolog, ami egy gyerekkel megtörténhet.  Jómaga több igen különböző szakmával rendelkezik, amelyeket nem iskolákban, hanem hozzáértő és szenvedélyes mesterektől tanult.

Bővebben...