André STERN

Alapító, nemzetközi kapcsolatok

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

1971-ben születtem Párizsban. Kisfiúként egy idő után nagyon untam a felnőttek soha véget nem érő kérdezősködését, akik igencsak felháborodtak, amikor engem szabadon kószálni láttak, míg más gyerekek az iskolában ültek. Megfogalmaztam egy mondatot, amivel bármikor bárhol bemutatkozhattam: „Bonjour, a nevem André, kisfiú vagyok, nem eszem cukorkát, és nem járok iskolába”. Azóta eltelt majd' negyven év, de ezt a bemutatkozást ma is szinte változatlan formában alkalmazhatom. Könyveimben, a nemzetközi konferenciákon, rendezvényeken tartott előadásaimban, a velem készült interjúkban azért mesélem el élettörténetemet – gyermekkorom és most már apaságom szinte banálisnak ható hétköznapi történeteit – hogy mindenkinek elmondjam: az iskola egy lehetséges, de nem az egyetlen útja a tanulásnak. Bárhol is tanul a gyermek, a lelkesedés, a belé vetett bizalom és az együttműködő hozzáállás a tartós tanulás és sikeres emberré válás kulcselemei.

Egy szabadon szerveződő, hierarchiáktól és hangzatos programoktól mentes, ellenben hétköznapi tettekben, lelkesedésben bővelkedő mozgalmat alapítottam a Gyermekkor Ökológiája néven, hogy ezt a gondolkodásmódot, a világ gyermekeihez való újszerű, ugyanakkor legtermészetesebb hozzáállást minden érdeklődővel megismertessük; együtt haladjunk azokkal, akik ennek szellemében képzelik el személyes és közösségi jövőjüket. Amikor éppen nem a gyermekekért dolgozom, író, újságíró, gitárkészítő és gitár előadó vagyok. Boldog fiúgyermek, feleségem szerető társa és kisfiam büszke édesapja.

Lelkesedjetek! A tanulás tavasza elérkezett.

RÉMÁN Izabella

 Magyarországi kapcsolattartó

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

1977-ben születtem Erdélyben. 18 évig, 3 országban jártam különböző oktatási intézményekbe. Mindig kiváló tanuló voltam, nem küzdöttem tanulási nehézségekkel: gyorsan tökéletesre fejlesztettem a szülői, tanári, edzői jutalomért folytatott taktikáimat. Több mint 10 éve dolgozom munkaerő-piaci szolgáltatások területén. Lehetőségem volt több mint ötezer emberrel személyes beszélgetéseket folytatni nemzetközi cégek csúcsmenedzsereitől egészen a gyakornok pozíciókért versengő pályakezdőkig, vagy a szakmájukban jeleskedő szakmunkásokig. Az évek során egyre nagyobb szakadékot véltem felfedezni – közgazdász nyelven szólva – a kereslet és a kínálat között. Ennél még elszomorítóbb volt számomra a beszélgetőpartnereim fokozódó rezignáltságát látni: a régi minták elkezdték felmondani a szolgálatot, egy-egy régen bevált stratégia új csomagolásban pedig nem hozott tartós megoldást a problémáikra akár munkát, akár munkatársakat kerestek.

André Stern munkásságával 2014-ben találkoztam, amikor felkértek az „… és sosem jártam iskolába” könyvének magyar nyelvre fordítására. Felismertem, hogy a kihívást úgy tudjuk megoldani, ha a gyökeréig ásunk: a gyermekhez való – mára végzetesen ironikus – hozzáállásunkig. Igen nagy lelkesedéssel vállaltam az André által életre hívott mozgalom magyarországi kommunikációs feladatait. Hiszem, hogy a gyermekhez való legtermészetesebb hozzáállás életre keltésével hosszútávon minőségi fejlődést érhetünk el. Ezen az úton minden hétköznapi hozzájáruló cselekedet, „új nézés” többet jelent, mint a szakirodalom könyvtárakat betöltő elméletei.
Hiszem, hogy a holnap szakirodalmát ma írjuk.

Írj nekünk üzenetet!