"Életem felén - vagy mit annak hihettem - úgy tűnt, vége az útnak, legott. Nem így történt. Akkor kaptam a biztatást: tekintsek vissza: hogyan jutottam odáig, s miként lettem azzá, aki vagyok. Gyógypedagógus - egy ideig utazótanár. Ajándékként még mindig három gyerek anyja."  
Egy magyar - gyermek - anya - pedagógus - nő/asszony belső életének fénytörései a külső történetek szilánkjain át - szépirodalmi formában. Az Igazgyöngy Alapítvány tanítványainak lélegzetelállító rajzaival. 

Megrendítő, felemelő, lesújtó, alázatra biztató, hullámvasút - ezek a szavak jutottak eszembe. Sírtam, mosolyogtam, szorongtam, emlékeztem, elhatároztam ... s kezdtem megint elölről a sort e könyv olvasása közben. Szabó Annát még nem ismerem személyesen, mégis úgy hatott, egy unokatestvérem meséli életét, a történeteit. Fonók már nincsenek, de egy asszony kört elképzelhetek, ahol efféle történeteket osztunk meg egymással, mi, NŐK. Ahol nem várunk választ. Ahol a válasz egy sóhaj, egy mosoly, egy könnycsepp, egy észrevétlen szorítás búcsúzásképp az ajtóban. Egy szorítás, ami összeköt. 

"A könyvben szereplő írások segítenek a túlélésben - nekem. Cseppjeiben korántsem a tiszta vizű tenger tükröződik. Arcunkat azonban nem csak csillogó tengerszem, hanem pocsolya, hínáros tó vagy a mocsár tenyérnyi szabad vízfelületén is láthatjuk. Ha van bátorságunk ahhoz, hogy nyitva tartsuk a szemünket". (Szabó Anna). 

Írta: rémán izabella (2016. december) 

 

Kiadja : OFOE Könyvek (2016)

Megvásárolható:  KABINET GALÉRIA (1085 Budapest, Kőfaragó u. 15.) és az ELTE EÖTVÖS PONTJÁN (1075 Budapest, Kazinczy u. 23-27.)

Kapcsolódó beszélgetés Szabó Annával

Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete