Napjaink egyik legnagyobb kihívása az ún. gyermeki hiperaktivitás, ADHD jelenség helyes értelmezése és kezelése. Mindezek mellett a felnőtt korosztályban - az orvostudomány állítólagos fejlettsége, a nyugati társadalmakban a minden korábbinál jobb ellátás mellett - járványszerűen terjednek a rákos, az autoimmun és különböző krónikus betegségek. Vajon hogy függhetnek ezek össze a kívül-belül egyre növekvő agresszióval? Hajlandóak vagyunk-e belenézni a saját és a társadalmunk tükrébe? 

 

Rüdiger Dahlke orvos, természetgyógyász, terapeuta, doktori végzettségét a gyermekkori asztma pszichoszomatikájának kutatásából szerezte. 1990-ben alapította feleségével Johanniskirchenben Gyógyászati Központját, később új társával a Taman-Ga Gyógyászati Intézetét Ausztriában.

Jelenleg a német nyelvterület egyik legsikeresebb írója, könyvei három témakör köré csoportosulnak: a sors törvényszerűsége, az árnyék, és az élet princípiuma.

Ebben a könyvében Dahlke a korszak talán legaktuálisabb témáját veti fel.  Célja az agressziót nem csupán erőszakként tekinteni, hanem az élet részeként elfogadni, és megértetni, hogy felelősségteljes egyéni megküzdésünk saját agressziónkkal, ezzel a hatalmas ősprincípiummal, azt az energia és az életminőség forrásává teheti. Ez a könyv az agresszió mindkét oldaláról szól, és hozzáférhetővé teszi ennek a negatívan csengő szónak az életigenlő szempontját is.

Az első elméleti rész segít megérteni az agresszió őselvét és a világban való megjelenésének formáit, többek között saját árnyékunk felismerése által. Ezt követi a második, gyakorlati rész, amelyben a helytelenül kezelt agresszió tüneteit írja le, és kialakulásuk okaira ad részletes magyarázatokat. A belső agresszió, annak helytelen kezelése vagy elfojtása felelős olyan – mai társadalmunkban „járványszerűen” terjedő tünetekért, mint:

  • fertőzések (gombás, vírusos), lyme-kór, oltásokra adott heves reakciók
  • allergia (testi) és idegengyűlölet (lelki), asztma, vizenyő
  • autoimmun betegségek, reuma, rák, migrénes és egyéb krónikus fájdalmak
  • fog- és szájbetegségek
  • gyermeki hiperaktivitás, ADHD és egyéb viselkedési zavaroknak minősített jelenségek.

Dahlke az agresszió legyőzését, nem annak elfojtásában, hanem megváltásában látja, immunrendszerünk védőpajzsaként. A bátor életre ösztönöz: fogjunk neki az életnek! 

Betegségeink életünk problémainak, míg gyermekeink a társadalom problémáinak tükrei.

Mindenkinek ajánljuk, aki hajlandó saját és társadalmunk tükrébe belepillantani.

 

Írta: Ungi Anita és Rémán Izabella

 

Kiadta: Bioenergetik Kft.