Csillagászat, geológia, részecskefizika, kémia, biológia, történelem, irodalom, filozófia, sőt egy kis krimi is - mind egy könyvben? Ezt mégis hogy? Bill Brysonnak sikerült! Nem a szabad tanulás margójára írta a könyvét, de - feltételezésem szerint - tudtán kívül egy olyan művet alkotott, amely kiváló példája az organikus tanulás eszköztárának. Érthető, élvezetes formában leírt összefüggések, amelyektől a laikus olvasó is késztetést érez bizonyos témáknak mélyebben utánajárni, akár tudományos szinten is. Nem minden témában, hanem néhányban. De ember legyen a Föld bolygón, akit az ismert tudomány egyetlen témája sem érint meg. És mennyire izgalmas felfedezni, hogy az eddigi tudás milyen szervesen kapcsolódik össze az új ismerettel és alkot egy sokkal nagyobb, színesebb képet. 

 

Szülőknek, pedagógusoknak, de akár csak laikus érdeklődőknek is színes olvasmány: egyrészt egykori tudásunk felfrissítésére (mert senkinek nem hiszem el, hogy mindenre emlékszik, amit évtizedekkel ezelőtt kémiából, biológiából, földrajzból, történelemből és világi irodalomból tanult), de ami sokkal érdekesebb: új területek felfedezésére, a tudástárunkban esetleg még elszigetelten pislákoló tudásmorzsák összekapcsolására. Én legalábbis "így jártam". Olvastam, csodálkoztam, olvastam, nevettem, olvastam ... aztán egy-egy téma vagy fogalom annyira megfogott, hogy azon vettem észre magam, hogy órák óta egy témában bújom az internetet, és közben hihetetlen információkkal lettem gazdagabb. Sőt, egy komplex témát is találtam, amelyről eddig sohasem hallottam, de megdöbbentően jól illeszkedik és sok információt tartalmaz egy aktuális kutatási területemhez. Belső lelkesedésből induló, szerves tanulás, amelynek mind a folyamata, mind az eredménye gyermeki örömmel tölt el.

Aki teheti, olvassa az angol eredetit! Bill Bryson lebilincselő humora a magyar fordításban helyenként nem vész el, de átalakul :)

 

Magyar kiadás: Majdnem minden rövid története - Akkord Kiadó, 2014

Angol kiadás: A short history of nearly everything - Doubleday, 2003 /  Black Swan, 2004

További angol könyvei: www.billbrysonbooks.com