Egy igazán inspiráló könyv a Google személyzeti vezetőjének emberi és szervezetfejlesztési tapasztalatairól, nem csak nagyvállalatok személyzeti vezetőinek vagy vezérigazgatóinak. Bárkinek, aki magánemberként (család, közösség) vagy felelős munkatársként (vezető vagy nem vezető), felismerte, hogy a fejlődés a szüntelen kísérletezésben és a következetes mindennapi gyakorlatban gyökerezik.

 

"Google", "Tippek egy világcég alelnökétől", "New York Times Bestseller" - ezek nem feltétlenül azok a hívószavak, amelyekre az elmúlt években zsigerből ugrom, hogy mielőbb belenézzek. Miután azonban két hét alatt legalább ötször bukkant fel a könyv - még csak messziről - a látókörömben, úgy döntöttem, hogy bemegyek egy könyvesboltba és közelebbről is belenézek. A betekintésnek vásárlás lett a vége és egy kellemes meglepetés. Bár a könyv nyomokban "amerikai" stílusú, mégis messzemenőkig dominál benne Bock Laszlo, mint ember és mint emberarcú vezető. A világunkban zajló emberi, oktatási, személyzeti és vállalatvezetési paradigmaváltás fontos tételeit mutatja be.

Csak néhány ezek közül:

- Bizalom, önbizalom: "Ha bízol az emberekben, nem félsz megosztani velük az információt"
- Folytonos kísérletezés, következetes értékelés, fejlesztés - nem csak a termékek, szolgáltatások szintjén, hanem a vállalat vezetésben, az emberek közötti együttműködésben - akkor is, amikor ketten vagyunk egy csapat, akkor is, amikor ötvenezren
- Tudatos figyelem
- Együttműködés, felelősségvállalás
- Minden nagy változás kicsiben kezdődik; és általában nem kerül pénzbe, vagy elenyészően kevésbe: ezért félre a kifogásokkal, hogy a cégünk kicsi, vagy nincs pénz, vagy (ez a személyes kedvencem :) ) "ott lehet, hogy így van, de itt Magyarországon..." 
- Az útról nem elég beszélni, az úton járni kell - minden nap, lépést lépésre. Szükséges, sőt nagyon inspiráló időnként valós tapasztalatainkat és a jövőre vonatkozó vízióinkat egymással megosztani, de ez nem helyettesíti a cselekvést. 

Megnyugtató, sőt mi több, lelkesítő és tettre buzdító azt tudni, hogy amin kicsiben dolgozunk, azon nagyban is dolgoznak és oda-vissza hatunk egymásra, a világ fejlődésére.
A könyv rendkívül gazdag tartalma mellett egy legalább hasonló súlyú irodalomjegyzékkel és ajánlási résszel zárul: egy hosszú lista állt össze számomra további feldolgozandó könyvekre, tanulmányokra, cikkekre vonatkozóan. 

A szubjektív vélemény gazdája: rémán izabella

Kiadó: Bookline, 2015