Ábécé (Alphabet)

A „teljesítmény“ a versenyre épülő társadalom fétiseként világszerte a dolgok könyörtelen mércéjévé vált. Ám ez az egyoldalú figyelem, amely egyedül a technokrata oktatási célokra és az elszigetelt tudástartalmak hibátlan visszaadására összpontosít, éppen azt a játékos kreativitást sorvasztja el, melynek segítségével úgy tudnánk új megoldásokat keresni, hogy ne rettegjünk közben a kudarctól. Két előző filmje után, melyek a modern élelmiszeriparral (WE FEED THE WORLD) és a pénzzel (LET‘S MAKE MONEY) foglalkoztak, Erwin Wagenhofer új munkájában az oktatást, a napjaink oktatási rendszerei mögött megbújó gondolkodást veszi szemügyre.

Bővebben...

A világ iskoláztatása - A fehér ember utolsó terhe

„Az oktatás egy személy kötelező, erőszakos cselekedete egy másikkal szemben. A kultúra az emberek szabad kapcsolata...

Az oktatás és a kultúra közötti különbség egyedül abban a kényszerben nyilvánul meg, aminek a gyakorlására az oktatás jogot formál.
Az oktatás korlátok közé szorított kultúra. A kultúra szabad.”
Lev Tolsztoj

Bővebben...

BÁBEL - Hesnával a világ - Ahogy a szülők elképzelik - Duna TV, 2015.06.13.

A mindenkori elitiskolák komplex oktatási és nevelési célokat tűznek maguk elé.  Egy biztos jövővel, jó élettel, társadalmi befolyással kecsegtetik diákjaikat, illetve a leendő diákok szüleit, akik vagy könnyedén, vagy emberfeletti erőfeszítések árán fizetik be a polgári léptékkel elképzelhetetlen tandíjakat.
Lehetséges lenne a szabad tanulás által, pénzben mérten sokkal olcsóbban, élményben mérten pedig sokkal gyermek- és családbarátabban elérni ugyanazt a célt, amit az elitiskolák tűznek ki célul? 
Nemrégiben egy nagyon érdekfeszítő műsor került adásba a Duna Televízión, amely választ keres ezekre a kérdésekre is. Ha nem is adhat személyre szabott választ minden útkeresőnek, mégis olyan információkkal, támpontokkal, élő példákkal szolgál, amelyeket érdemes értő figyelemmel megfontolni. 

 

Bővebben...