Marczin Orsi két szabadon tanuló gyermek édesanyja az általa indított www.szabadontanulni.hu oldalán egyrészt nagyon értékes saját és magyarországi környezeti tapasztalatokat oszt meg, másrészt pedig nemzetközi  tanulmányokat és könyveket fordít – olyan területekről és olyan szerzőktől, akik saját, egészen gyakorlati tapasztalatokkal szolgálnak az érdeklődő közönségnek, illetve ahol már felnőtt szabadon tanulók több generációja. Az eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy Magyarországon a néhány éve és viszonylag szűk körben elindult otthonoktatás és még szűkebb körben gyakorolt szabadon tanulás még nem rendelkezik olyan történetiséggel és felhalmozott tapasztalati értékekkel, amelyek az utat fontolgató, még bizonytalan szülők, vagy a szabadon tanulás legelején járó családok számára megfelelő gyakorlati támogatást tudnának nyújtani. Hiánypótló, átfogó külföldi tanulmány. Reméljük, hamarosan magyar életutakat, tapasztalati értékeket is megismerhetünk. 

Ezek hiányában a környezeti (családi-baráti, intézményi, állami) szkeptikusok is sokkal nagyobb elbizonytalanító hatást tudnak gyakorolni a saját útjukon elindulni kívánó családokra.

Az alábbi tanulmánysorozat nem hazai és nem reprezentatív, de mindenképpen értékes, érdekes és tanulságos szempontokat és tapasztalati értékeket oszt meg olyan felnőttek részvételével, akik részben vagy egészben szabadon tanultak gyermekkoruk folyamán.

Olvassátok, használjátok értő figyelemmel, és kövessétek Orsi oldalát is, mert sok értékes információ kerül fel folyamatosan az oldalára.

Felnőtt szabadon tanulók felmérése I. rész - A felmérés eredményeinek összefoglalása

Felnőtt szabadon tanulók felmérése II. rész - Továbbtanulás, felsőfokú képzés

Felnőtt szabadon tanulók felmérése III. rész - Karrierutak

 

szabadontanulni.hu