Dominika - 20 évesen saját cukrászdát nyitott

Ha egy fiatal cukrász szeretne lenni, ilyen mentorokhoz lenne érdemes betekintésre, egyeztetésre, inspirálódásra küldeni...


"A mai világban sok fiatal szenved attól, hogy bár határozott elképzelése van a jövőjét illetően, ha abban nem szerepel egy egyetem, a szülei bepánikolnak. A diploma megszerzését a legtöbb szülő receptre íratná fel a gyerekének, pedig nem ez az egyetlen lehetséges út a sikerhez.
Nyilván az én szüleim is azt szerették volna, ha egyetemre megyek. A legtöbb szülő szemében a papír jelenti a biztos jövőt. Nekem más elképzeléseim voltak.
Ilyen esetben a szülő vagy a gyereke ellen fordul, vagy támogatja a döntésében."

Bővebben...

Vekerdy Tamás: Nem a kitűnőkből lesznek a topmenedzserek

"Pablo Picasso nem tudott megtanulni az iskolában írni, olvasni, számolni. Ma fogyatékosnak minősítenénk, pedig "csak" zseni volt. Steven Hawking korunk egyik legnagyobb tudósa, mégsem ment neki az olvasás az iskolában. Később azért szerencsére sikerült megtanulnia. A világ marhaságokat sugall, nekünk, szülőként az a feladatunk, hogy elhiggyük: nem a kitűnő tanulókból lesznek a topmenedzserek. Hanem azokból, akik a gyerekkorukat nagy testi, lelki biztonságban töltötték.A külső kapaszkodók elvesztek, a belső önbizalom még nem épült ki, a mai szülőgeneráció pedig elbizonytalanodva tévelyeg: megengedhetjük magunknak, hogy ne szállunk be a versenybe? (Vekerdy Tamás)

Bővebben...

Az iskoláztatás rejtett programja

"Kultúránkban minden médium azt mondja nekünk, hogy az iskolák azért vannak, hogy felkészítsék a gyerekeket a sikeres és embert beteljesítő életre a civilizációnkban (és ezért csődöt mondanak). Ez vitathatatlan, ez kétségtelen, ez kérdéses sem lehet. Az Izmaelben azt írtam, hogy Kultúra Anya hangja szól hozzánk minden cikkből az újságokban és folyóiratokban, minden filmből, minden prédikációból, minden könyvből, minden szülőből, minden tanárból, minden iskolaigazgatóból, és azt mondja az iskolákról, hogy azért vannak, hogy felkészítsék a gyerekeket a sikeres és embert beteljesítő életre a civilizációnkban (és ezért csődöt mondanak). Ha kilépünk a kultúránkból, ez a hang többé nem tölti be a fülünket, így aztán feltehetünk néhány új kérdést. Mi van akkor, ha az iskolák nem mondanak csődöt? Mi van akkor, ha pontosan azt teszik, amit valójában várunk tőlük – ám amit nem kívánunk megvizsgálni és bevallani?"

Bővebben...

Felnőtt szabadon tanulók felmérése - cikksorozat

Marczin Orsi két szabadon tanuló gyermek édesanyja az általa indított www.szabadontanulni.hu oldalán egyrészt nagyon értékes saját és magyarországi környezeti tapasztalatokat oszt meg, másrészt pedig nemzetközi  tanulmányokat és könyveket fordít – olyan területekről és olyan szerzőktől, akik saját, egészen gyakorlati tapasztalatokkal szolgálnak az érdeklődő közönségnek, illetve ahol már felnőtt szabadon tanulók több generációja. Az eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy Magyarországon a néhány éve és viszonylag szűk körben elindult otthonoktatás és még szűkebb körben gyakorolt szabadon tanulás még nem rendelkezik olyan történetiséggel és felhalmozott tapasztalati értékekkel, amelyek az utat fontolgató, még bizonytalan szülők, vagy a szabadon tanulás legelején járó családok számára megfelelő gyakorlati támogatást tudnának nyújtani. Hiánypótló, átfogó külföldi tanulmány. Reméljük, hamarosan magyar életutakat, tapasztalati értékeket is megismerhetünk. 

Bővebben...

Egy tanár elnézést kér

Bárcsak lenne egy varázspálcám, hogy adhassak nektek egy olyan iskolát, amelyben vannak terek, amelyben számtalan különböző módon vizsgálódhatnátok, felfedezhetnétek, kísérletezhetnétek és tanulhatnátok.

Kedves 21. századi középiskolás diákok!

A jövő héten új félév kezdődik, és én úgy érzem, elnézést kell kérnem tőletek. Legnagyobb erőfeszítéseink ellenére nekünk, tanároknak nem sikerült rábeszélnünk a politikai döntéshozókat arra, hogy változásokat hozzanak a közoktatásba. Úgy tűnik, nem tudtuk meggyőzni vezetőnket arról, hogy a ti oktatásotokba befektetett pénz olyan befektetés, amelyből mindannyiunknak haszna származik majd, olyasmi, amely nem szennyezett vizet vagy mérgező levegőt eredményez. Fogadjátok el tehát ezt a bocsánatkérést tőlem egészen addig, amíg oktatásotok nem válik fontosabbá, mint a külföldi cégek igényei.

Bővebben...

Fiatal magyar vállalkozók - másképp is lehet

"Amit itt leírok az 7 mondat. 7 egyszerű mondat 7 magyar vállalkozó szájából. Mindegyik óriási hatással volt rám — még akkor is, ha az idézett személyeknek nem ez volt a szándékuk. Ez a 7 mondat azt tanította meg nekem, hogy Magyarországon igenis van egy olyan egyre bővülő vállalkozói réteg, akik egymást támogatva, csalás nélkül, mutyizás nélkül, a pénz hajhászása nélkül, becsületesen, a játékszabályok betartásával, barátságban és békességben akarnak és tudnak valódi értékeket teremteni.
Számomra ezek az emberek azt a szemléletet képviselik, amire érdemes példaként tekinteni, ha az ember nyugodt szívvel akar lefeküdni esténként - és ami mindeközben üzletileg is értelmezhető: hosszútávon sikerhez vezet. Azért osztom meg most Veled, mert nekem ezek a gondolatok és az a mind-set, amit ezektől az emberektől (is) kaptam, sokat segítettek abban, hogy a cégemmel az első nehéznek tűnő lépések sikeresek és magabiztosak legyenek. Egyszerűen szerencsésnek érzem magam, hogy hatással lehettek rám ezek a mondatok és emberek. És szeretném, ha nem csak engem, hanem Téged is arra inspirálnának, hogy vállalkozásba kezdj és azt teljes szívvel és lélekkel, büszkén tudd csinálni." - Mester Tomi, az adatlabor.hu alapítója, fiatal magyar vállalkozó. 

Bővebben...

Amerikai „kockák”, akik meghekkelték az oktatási rendszert

Dívány 2015. febuár 18. 

"Az iskolatagadók abban hisznek, hogy a gyerekek természetében benne van a tanulás, egy kis segítséggel, irányítással maguk is felfedezik, kikísérletezik, megtanulják a világot, méghozzá úgy, ahogy az éppen megfelel az érdeklődésüknek és az egyéni képességeiknek. Egy olyan oktatási rendszerben, ahol mindenki ugyanazt a feladatot kapja, és mindenkitől ugyanazt várják el, csak a bajok jönnek, a gondolkodásnak pedig vége. A megoldás az, hogy olyan feladatokat kell adni a minden gyereknek, ami érdekli, ami segíti őt beavatni a témába, és amivel magától is szívesen foglalkozik."

Bővebben...

Félelem vagy bizalom - társadalmi aktualitások egy agykutató szemével

Agykutatói szemszögből azt mondhatom, hogy a félelem ellenszere a bizalom. Ezért lenne nagyon fontos azokban a helyzetekben, amikor félelemmel szembesülünk, az elveszett bizalmat újraépíteni. Ehhez három összetevő szükséges: a saját képességeinkbe, a saját tudásunkba és a saját tapasztalatainkba vetett bizalom. Másrészt az abba vetett bizalom, hogy ami nem megy egyedül, az sikerülhet másokkal együtt, és végül annak bizonyossága, hogy amit teszünk, annak értelme van és az egy szélesebb kontextusba ágyazódik.
Interjú Prof. Dr. Gerald Hüther agykutatóval.

Bővebben...

Paradigmaváltás - interjú Németország egyik legbefolyásosabb személyzeti igazgatójával

„A kreativitás esszenciális emberi társadalmunk következő fázisában”

Hogyan látja az oktatási rendszer kihívásait, a paradigmaváltás szükségességét egy nagyvállalati vezető? Thomas Sattelberger több mint negyven éven át dolgozott felsővezetőként. Olyan német nagyvállalatok személyzeti igazgatója volt, mint a Daimler-Benz, Lufthansa, Continental, majd a Deutsche Telekom. Sok izgalmas és aktuális kérdést felvető beszélgetés: korszak- és paradigmaváltásról, emberi értékekről, állam, gazdaság iskola és a civil társadalom szerepéről, felelősségéről. 

Bővebben...

Virtuális világok bűvöletében

Interjú Dr. Gerald Hüther agykutatóval, amelyben rámutat korunk függőségeinek neurobiológiai okaira és következményeire és megfogalmaz néhány ajánlást a kihívások pozitív megoldására. 

Bővebben...

A hangosabb üvöltéstől még nem változik semmi

Bezárás fenyegetett egy apró baranyai általános iskolát, az új főigazgató azonban meglátott valamit a festői szépségű környezetben és az oda járó nyolcvan gyerekben. Véget vetett a prédikálásnak, a 45 perces monoton óráknak, a könyv feletti magolást pedig felváltotta az erdőben tartott környezetóra. Szerinte minden gyerekhez tartozik egy kulcs, az oktatásba pedig olyan tanárok kellenek, akik hajlandóak ezt megkeresni.

Bővebben...

„Hülyének néznek?” – Vekerdy Tamás a mai magyar oktatásról

hvg.hu - 2013. október 12. 
Szerző: Lukács Andrea

A magyar iskolarendszer arra kíváncsi, hogy mit nem tud a gyerek, a tananyag a döntő, pedig még az eminensek is elfelejtik a bemagolt leckék minimum 70 százalékát – állítja Vekerdy Tamás. Szülőként is elkövetünk számos hibát, a náci vezéreket például csupa szeretetből verték gyerekkorukban. A pszichológus Jól szeretni című kötetében rávilágít még jó néhány nevelői és szülői bűnre, amikkel – akár – egy életre tönkretehetjük a gyerekeinket. Interjú.

Bővebben...

Legális iskolakerülők – köszönik, jól vannak

hvg.hu - 2014. október 28. 

Szerző: Balla István

Egyre több szülő menekíti ki az uniformizált iskolarendszerből a gyerekét. Ennek egyik módja, hogy valamilyen alternatív iskolát keres a család, de rohamosan nő azon gyerekek száma is, akik egyáltalán nem járnak be az intézményekbe: otthon sajátítják el az előírt tananyagot. Az otthon tanulók után az állam nem fizet egy vasat sem, az ezt az utat választó szülők nagy felelősséget vállalnak, de meggyőződésük, hogy a választékból ez a legjobb a gyereküknek. A magántanulói jogviszonyt a rendszer arra is használja, hogy megszabaduljon a problémás diákoktól.

Bővebben...