A csanától a Waldorfon át, Sumerhill kirándulással a szabad tanulásig

Egy gyakorló édesanya személyes tapasztalatainak megosztása. A család tagjainak valós igényeiről - mennyire fontos, hogy ezekkel tisztában legyünk a döntéseinkben. A szabad játék és szabad tanulás folyamatairól. Az anyai félelmek és prekoncepciók megismeréséről, és elengedéséről. A múltban gyökerező ideológiák és a jövőben lebegő célok helyett a minden pillanatban ott rejlő tanulás szépségéről. 

Bővebben...

Az egyéni forradalmak ereje

Mit tehetünk, ha hirtelen egy sivatagban találjuk magunkat? Vagy azon kezdünk el dolgozni, hogy minél előbb, minél távolabb kerüljünk a sivatagból. Vagy elkezdhetünk kutat fúrni, oázist építeni - abban a reményben, hogy egyre többen kedvet és erőt kapnak a saját oázisuk építéséhez. Ahol az oázisok összeérnek, eltűnik a sivatag. Beszélgetés Aichelburg Mártonnal, a Civil Vállalkozások Senior Mentor Program alapítójával és vezetőjével a társadalmi sivatagban való oázisépítésről, a generációk erejéről, az egyéni forradalmak jelentőségéről.

Bővebben...

Kincskereső

Pap Ildikó „papír szerint” óvodapedagógus, és pszichológus. Már az első találkozásunk során nyilvánvalóvá vált, hogy „nem hozza a papírformát”. Dolgozott már óvodában, szenvedélybetegekkel, tehetséges és útkereső fiatal felnőttekkel, és önmagukat kereső felnőttekkel egyaránt. Magát kincskeresőnek látja, mindenkiben a benne bujkáló embert keresi, a maga egyedülállóságában. „Nincs más keresnivalónk, ez mindenünk. Ebben jelenik meg az Élet egyedisége, amit általunk akar kifejezni. Minden létforma más, de kivétel nélkül mindegyiknek megvan a maga létjogosultsága, sőt nélkülözhetetlen szerepe.” 

Bővebben...

Egy "kiemelkedő tehetség" mesés élete

Varga Csilla zongoraművésznő zene iránti érdeklődése és vonzódása, különleges tehetsége már korán kiderült. 14 évesen került a Zeneakadémia "Kiemelt Tehetségek" osztályába. Elismert zongoraművésznőként, később Mihály András érdemes és kiváló művész feleségeként, két leánygyermek édesanyjaként, ma már nagymamaként izgalmas, nagyszerű élet adatott neki. Lényéből, elmesélésiből olyan bölcsesség, vidámság, életszeretet sugárzik, hogy a beszélgetésünk után azt éreztem: élni egyszerűen jó! Egy magával ragadó beszélgetés egy kiemelt tehetség mindennapjairól, a korai és mai tehetséggondozásról, anyaságról, gyereknevelésről, nehéz élethelyzetekről és a mindenen átívelő életszeretetről. 

Bővebben...

A tehetség ajándéka és felelőssége

Berecz Mihály, Misi - 18 éves, az interjúnk napján érettségizett. Azon szerencsés emberek közé tartozik, akik már kora gyermekéveik óta tudják, hogy mi a lelkesedésük tárgya. kiemelkedő zenei tehetséget kapott útravalóul, és még jóval többet: tiszta tudást, mély alázatot, kitartást ahhoz a munkához, amellyel a tehetség az emberiség számára átadhatóvá, a kulturális örökséget gazdagítóvá munkálja tárgyát. Kísérőként kapott szerető szülőket és világszínvonalú mentorokat, akik szakmai és szellemi örökségüket osztják meg vele. A szakma a kiemelkedő zenei teljesítménye mellett fiatal korát meghazudtoló letisztult zenei bölcsességét és átfogó tudását méltatja. Misit a lelkesedésről, a tehetségről és az ezzel járó mindennapokról kérdeztem. 

Bővebben...

A "problémás gyermek" - a család tanítója?

Annával úgy találkoztam, hogy saját segítőjüket, Balla Barbarát és a KapCsoda Alapítvány munkásságát ajánlotta figyelmünkbe, amikor olvasóinkat számukra inspiráló személyiségek és történetek bemutatására kértük. Rövid levelezés után arra jutottunk, hogy a család története is tanulságos lehet olvasóink, követőink számára. Beszélgetésünk során Anna rendkívüli bizalmat ajándékozva megosztotta velünk saját családjának történetét, amely egy "nem átlagos" fiúgyermek születésével kezdődött, majd a "szokványos megoldások" útvesztőit fokozatosan elhagyva, egy mindenki számára példa értékű saját útra találásba torkollik. Egy nem mindennapi beszélgetés anyai kitartásról és elköteleződésről, családi tanulási folyamatokról, a saját út keresésének vakmerőségéről. 

Bővebben...

Minden gyermekben a csodát látni

Minden gyermekben csoda rejtőzik - azokban is, akik első „találkozásra” kihívást jelentenek a környezetük számára. Ha címkék, diagnózisok és előre elrendelt utak helyett a játék biztonságában ismerkedünk meg egy-egy gyermekkel, akkor egy más, lehetőségekkel teli világ tárul elénk. Beszélgetés Balla Barbarával, a KapCsoda alapítvány működtetőjével, aki minden nap arra vállalkozik, hogy ezt a csodát minden gyermekben felfedezze és a korlátok helyett lehetőségeket mutasson a családoknak.  

Bővebben...

Színvarázsló - a gyűjtögetéstől a szivárvány sálig

A természet megajándékozza az embert nem csak ruházatának alapanyagaival, hanem csodás színezőanyagokat is ad nekünk, hogy ezeket szemet-lelket gyönyörködtető öltözékekké varázsolhassuk. Szakácsi Niki növényi festő erre a varázslatra vállalkozik minden nap. A vele készült beszélgetésből kiderül a nagy színező fazekak titka: hogyan születnek a friss vagy szárított növények és a természetes textil alapanyagok találkozásából mesés sálak és táskák?

Bővebben...

Maga itt a tánctanár?

Maga itt a tánctanár? Mérő László matematikus, gazdaságpszichológus kötetének címe* motoszkált a fejemben, amikor a számomra még ismeretlen Katival való találkozásra sétáltam.
Aztán persze nem volt bátorságom ezzel odalépni hozzá, de abban biztos voltam, hogy ő minden bizonnyal nem azt a választ adná, amit a kötetindító anekdotában az ingerült illemtanár. Ha engem kérdeztek, a válaszom: „Nem! Ő több, mint tánctanár.” Beszélgetés Bacsa Katival a tánctanári hivatásról, megpróbáltatásokról és álmokról.

Bővebben...

Az igazság útján: jogászból lett (újra) zenész

Már gyermekként is nagy igazságérzete volt, és akkor még szabadon dalolt. Aztán elhitte, hogy a művész-zenész pálya nem neki való, a zene legfeljebb hobbi lehet egy „komoly” szakma mellett. Így lett jogász, és kereste tovább az igazságot, de legfeljebb csak valamivel jobb féligazságokat képviselhetett másik féligazságokkal szemben. Tavaly úgy döntött, hogy teljes mértékben felvállalja az igazi hivatását. A zenével úgy érzi, egy sokkal magasabb rendű igazságot tud megélni és megmutatni. Dalszerző, énekes, gitáros és a zene általi felszabadulásra invitálja azokat, akik vele tartanak foglalkozásain, koncertjein. Beszélgetés Giebiszer Gyöngyővel kreativitásról, a zene felszabadító erejéről, a személyes útjáról. 

Bővebben...

Zenével a komplex művészeti nevelésért

A minőségi zenének minden ember életének szerves részévé kellene válnia. Lehetőleg minél korábban és minél organikusabban. Ahol a gyermek korai éveiben, szabadon és értékeléstől mentes foglalkozásokon találkozhat és növekedhet a zenével, és a zene által kinyíló más egyéni képességeivel, ott az egész életét, kreativitását, kifejezőkészségét, önbizalmát meghatározó ajándékot kap. Szedlacsek Katalinnal zenével kapcsolatos sokoldalú munkásságáról beszélgettem.

Bővebben...

A jógától az asszonykörökig

Kismama, baba-mama és gyermek jóga órákat tart. Vallja, hogy a jóga nem csak egy mozgásforma, hanem egy életszemlélet. Az asszonyokkal, anyákkal való együttműködés nem korlátozódhat a jóga órákra és a mozgásra. Ennél sokkal többre van szükség, ez a természet rendje.  Beszélgetés Nemes Mónikával jógáról, szülésről, családról, nőiességről, anyai bizalomról és bizonyosságról, régmúlt és modern idők asszonyköreiről.

Bővebben...

Az érett lelkesedés csodája

Tanárnak tanult, de már fiatalon tanárokat tanított. Nemzetközi és hazai közösségi projekteket hívott életre és működtet. Maga írja, illusztrálja és zenésíti meg a saját gyerekkönyveit – pedig sem rajzolni, sem énekelni nem tanult erre mesterségesen létrehozott környezetben.
Egy 5 éves ifjú forradalmár lányka Édesanyja .
Megélte, hogyan börtönözhetjük be, majd szabadíthatjuk ki újra saját lelkesedésünket. A gyermekeknek a fejben tévézés játékát tanítja első verses kötetében. 
Beszélgetés szárnyalásról, bebábozódásról, újjászületésről. Szigeti Ildi arcai egy ember nagyságú kaleidoszkópban.

Bővebben...

A festés művészete a festőművészeké, a festőjáték mindenkié!

Az ausztriai Gmünd városkában minden csütörtökön megnyitja kapuit egy Arno Stern elvei alapján működtetett Malort (Festőhely). Kíváncsiak voltunk, hogy egy magyar lány és egy belga férfi miért éppen Gmündben nyitott Festőhelyet, mit adott nekik és a közösségnek ez a tevékenység?
Beszélgetés két izgalmas életutat járó emberről, akik egy ausztriai kisvárosban, közös gyermekük, a Festőhely, a biobolt és jóga stúdió által összekovácsolt közösségben találták meg a helyüket és hivatásukat.

Bővebben...

Mit tehet a pedagógus, aki már maga sem akar "iskolába járni"?

Hogyan tovább, ha pedagógusként döbben rá valaki, hogy szűkké váltak az intézményes keretek, de a legmélyebbről jövő belső küldetése a gyermekekkel való foglalkozás?

Visszatérő kérdés, hogy mit tehetnek azok a pedagógusok, akik felismerték munkaadó intézményük korlátait és ott nem tudják – esetenként számtalan próbálkozás ellenére sem – elindítani azokat a változásokat, amelyeket a gyermekek és szüleik jóléte, a saját szakmai hitelességük szempontjából már elkerülhetetlennek tartanak.

Egy inspiráló beszélgetés Magassy Katival szakmai és személyes életútjáról, játékról és játékosságról, a kölcsönös bizalomról. 

Bővebben...

Egy spontán barista képzés története

Interjú a Barako Kávéház tulajdonosával, és egy vendégből lett baristával 

Amikor ma egy kávékóstolóval egybekötött műhelyfoglalkozásra siettem, eszembe jutott, hogy pontosan tíz évvel ezelőtt olvastam a Starbucks hálózat alapítójának könyvét a kávéházlánc meglapításáról és szárnyalásáról. Akkor annyira lelkesített a történet, hogy elhatároztam, én is vendéglátó üzletet szeretnék nyitni. Végül nem a franchise kávézóra esett a választás, hanem egy gyorsétteremre. Jelentős pénzt és időt fektettem a projektbe. Amerikáig repültem azért, hogy elvégezzem az előírt tanfolyamot, amely végül csak arra volt jó, hogy már ott tudjam: mégsem szeretnék franchise rendszerben működő vendéglátó egységet nyitni. Ma teljesen más dolgok lelkesítenek. Főleg azok a dolgok, amelyekben felfedezem azoknak az embereknek az esszenciális lelkesedését, akik létrehozzák azokat. Ilyen ez a kis kávéház is, ahova a mai workshopra meghívást kaptam a kávézó tulajdonosától és egy barátomtól, aki az elmúlt időben itt szerezte első kézből a kávéval és a kávéház üzemeltetéssel kapcsolatos ismereteit.

Bővebben