Hallottál Dienes Zoltánról, a tavaly 97 éves korában elhunyt magyar matematika tanárról? Ha azt mondom, matematika tanár, ugye nem feltétlenül egy lelkes, szenvedélyes, kalandos, világ körüli életút jut eszedbe? Dienes Zoltán azonban nem tanár volt, hanem ahogyan ő vall: egy „matematikus mágus”, aki talán egyetlen érzésre fűzte fel az életét és életművét: hogy játék az egész élet!

Nemrég akadt a kezembe Dienes Zoltán Pál: Játék az életem – egy matematikus mágus visszaemlékezései című önéletrajzi könyve. Ha mást nem is tudunk róla, már a könyvet olvasva is megmutatkozik rendkívüli személyisége. Kalandos életútja, amelynek során a „matematikatanítás varázslója” bejárta a világ nagy egyetemeit és ősi népek eldugott iskoláit, hogy a tanárokat tanítani és a gyermekeket játszva tanulni tanítsa, igazán magával ragadó és sok-sok emberi, társadalmi felismerést tartogat a ráhangolódott olvasó számára. 

Dienes Zoltán legalább 5 nyelven folyékonyan beszélt, és még számos további nyelven meg tudta értetni magát (egy kedves történet kapcsán kiderült, hogyan használható a matematikai-logikai gondolkodásmód arra, hogy egy számára idegen nyelvet alapszinten pár nap alatt el tudjon sajátítani).  Mégis előfordult, hogy a meglátogatott gyermekek nyelvét egyáltalán nem beszélte, de így is hamar meg tudta értetni velük a feladatot és gyors eredményeket ért el velük logikai-matematikai feladványok megoldásában. Szinte megszállottan hirdette, hogy a (12 év alatti) gyermekek gondolkodásmódja alapvetően konstruktív, ezért az analitikus gondolkodás – a gyermekek többsége számára valójában értelmezhetetlen feladványok – helyett a játékosságra helyezte a hangsúlyt: az általa kifejlesztett játékok mellett kiemelt hangsúlyt fektetett a zenére (zene hallgatása és éneklés), a történetekre, a táncra, vagy alapvetően mindenféle mozgásra. Számos eszközt és játékot fejlesztett ki, de valahányszor a gyermekekkel találkozott, mindig saját környezetükbe, annak jellemző fizikai-szellemi adottságaiba illesztette a feladatot és az együttműködést. Vallotta, hogy a matematika tanítása és tanulása nem lehet öncélú, absztrakt feladat, hanem elsődleges célja a személyiség komplex fejlesztése. Az egyéni és versengő feladatmegoldások helyébe az együttműködő játékot és csoportos megoldásokat helyezte. 

Dienes Zoltán

Rendkívül sokoldalú személyiség és termékeny „varázsló” volt. Élete végéig járta a világot, hogy tanítson, kutasson, majd megossza kutatásainak eredményeit: több neves egyetemen dolgozott és tartott előadásokat, konferenciák rendszeresen meghívott előadója volt, járta az iskolákat, hogy a – sokszor szkeptikus – igazgatóknak és tanároknak élőben is megmutassa „művészetét”, részt vett számos ország tantervének kidolgozásában. Nyugdíjba vonulása mintha csak jelképes lett volna, hiszen folyamatosan dolgozott tovább és még kilencven éves kora fölött is publikált. Szakcikkek, tanulmányok, kutatások, játékkészletek, könyvek, oktatási anyagok őrzik fáradhatatlanságának lenyomatait. 

Dienes Zoltán egy igazi magvető volt. Ha egy pillantást vetünk a matematika- és egyáltalán az egész oktatás helyzetére, szomorúan kell belátnunk, hogy az elvetett magok még csak zsenge szárú növényekké cseperedtek. Idős éveiben Dienes Zoltán is így elmélkedett: „Igyekeztem megszabadítani a gyerekeket a rájuk erőszakolt eszmék béklyóitól. (…) Amikor olvasom a hatvanas évekből a jelentéseket, azt érzem, hogy mit sem változott a helyzet: vajon nem pocsékoltuk el az időnket és a közpénzeket? Hiszen a helyzet ma sem sokkal jobb!”

Talán nem merő ábrándozás hinnünk abban, hogy folytatva a munkát, ez a játékos, lelkes, véget nem érő tanulás egyszer a mindennapjaink részét képezi, sőt értelmét adja. 

Ki jut a várba - Logikai játék

Ha szeretnétek egy gyermekeknek és felnőtteknek is kihívást és szórakozást is jelentő játékot, ajánlom figyelmetekbe a „Ki jut a várba?” logikai játékot. Kisgyermekkortól 99+ éves korig, a kezdőtől a matematikusi szintig elérő feladványok egy kis dobozba zárva. Nem lehet megunni! Legfeljebb egy nyári éjszakát átgondolkodni egy-egy feladványon Wink

További fejlesztő eszközök: a világszerte ismert és elismert Dienes-kocka, valamint a magyar iskolákban is néhol fellelhető Dienes-készlet. 

Magyarul megjelent könyvek:

Építsük fel a matematikát (SHL, 1999)

Játék az életem – egy matematikus mágus visszaemlékezései (EDGE 2000, 2001)

A Dienes hagyatékot Dr. Klein Sándor a Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Karának tanára, Dienes Zoltán családi barátja vette át és kezeli, valamint hivatásának tekinti további könyvek és játékok, eszközök elérhetővé tételét a magyar közönség számára is. 

rémán izabella

 Dienes Zoltán könyvek és játék vásárlása: Lelkesedés Könyvek webáruház

 

 

(Képek:: www.zoltandienes.com)